Regionální liga juniorů: 12 skupin místo 10, postup tentokrát pro dva
Zveřejněno: 03.09.2023, Autor: Redakce

Teprve před koncem září se do bojů pustí také mladí hokejisté v regionálních ligách, tedy nejnižších patrech soutěží. Regionální ligy juniorů se v nadcházejícím ročníku bude účastnit 68 celků.
Třemošná, Hvězda Praha, Hronov a Třebíč. Tato čtveřice týmů v minulé sezoně nejlépe proplula Regionální ligou juniorů, v play-off si přímý postup do vyšší soutěže zajistil první jmenovaný celek ze západu Čech. Z Ligy juniorů naproti tomu nikdo nesestoupil, neboť rakouský Salcburk své působení v českých juniorských soutěžích ukončil.

Formát RLJ se pro letošní ročník v hlavních obrysech nezměnil. Dílčími úpravami však prošel a zásadním rozdílem je fakt, že postup na konci tentokrát oslaví ne jeden, ale dva nejúspěšnější týmy.

Všechny nejprve čeká základní část. 68 celků je rozděleno do dvanácti pěti- či šestičlenných skupin (oproti loňským deseti), které jsou spárovány – 1+2, 3+4, 5+6, 7+8, 9+10, 11+12. Uvnitř skupin se utkají čtyřikrát každý s každým a k tomu navíc jednou s účastníky přidružené skupiny. Každého tak čeká mezi 22 a 26 zápasy.

Rozdělení týmů do základních skupin:
Skupiny 1+2 (řídící kraj Ústecký)

1: HC Čerti Ostrov, HC Rebel Město Nejdek, HC Energie Karlovy Vary „B“, HC Tygři Klášterec nad Ohří, HC Stadion Cheb
2: HC Rakovník, Slovan Ústí nad Labem, HC Slovan Louny, HC Stadion Litoměřice, Mostečtí Lvi, HC Draci Bílina

Skupiny 3+4 (řídící kraj Praha)

3: HC Příbram, HC Klatovy, HC Rokycany, HC Domažlice, HC Berounští Medvědi, SK Černošice
4: HC Junior Mělník, HC Hvězda Praha, HC Kobra Praha, HC Smíchov 1913, HK Kralupy nad Vltavou, HK Lev Slaný

Skupiny 5+6 (řídící kraj Jihočeský)

5: HC Benátky nad Jizerou, HC Letci Letňany, HC Poděbrady, SC Kolín, SK Sršni Kutná Hora, HC Rytíři Vlašim
6: Spartak Soběslav, HC DDM České Budějovice, HC Strakonice, HC Střelci Jindřichův Hradec, HC Tábor, HC Lední medvědi Pelhřimov

Skupiny 7+8 (řídící kraj Královéhradecký)

7: BK Nová Paka, HC Stadion Vrchlabí, Bílí Tygři Liberec „B“, HC Frýdlant, TJ HC Jablonec nad Nisou, HC Česká Lípa
8: HC Opočno, HC Náchod, HCM Jaroměř, Stadion Nový Bydžov, HC Dvůr Králové nad Labem

Skupiny 9+10 (řídící kraj Vysočina)

9: HC Hlinsko, HC Chotěboř, HC Spartak Choceň, Lokomotiva Česká Třebová, TJ Lanškroun
10: HC Lvi Břeclav, HCM Warriors Brno, SHKM Hodonín, HC Orli Znojmo-mládež, SK Horácká Slavia Třebíč, HHK Velké Meziříčí

Skupiny 11+12 (řídící kraj Zlínský)

11: Hokejový klub Opava, MSK Orlová, HC Frýdek-Místek, HK Nový Jičín, HC Studénka
12: HC Černí vlci, HC Bobři Valašské Meziříčí, SK Prostějov 1913, HK Kroměříž, Berani Zlín „B“, HC Spartak Uherský Brod.

Protože po minulém ročníku došlo k navýšení počtu základních skupin, mírně to vyjasnilo klíč k postupu do nadstavby. Ten připadne mužstvům z prvních dvou příček každé skupiny.

V nadstavbě se 24 týmů podle územního principu rozdělí do čtyř skupin po šesti. Výsledky z první části si nepřenesou, budou tak mít stejnou startovní čáru v pořádně ostrém závodě. Čeká je totiž jen deset hracích kol, tedy dvě utkání s každým protivníkem. A do závěrečné fáze postoupí jen vítězové skupin!

44 týmů, které se v základních skupinách umístí od třetí příčky dál, bude rozděleno do skupin o umístění po čtyřech až osmi. Takto dohrají ročník, absolvují dalších šest až deset zápasů.

Po nadstavbách přijde další změna oproti loňské sezoně. Tentokrát se nebude hrát play-off, ale spravedlivější skupina. Čtyři úspěšné celky se v ní utkají dvoukolově každý s každým a během šesti kol se rozhodne o tom, které dva postoupí do Ligy juniorů pro ročník 2024/25.

Bojů v závěrečné skupině se mohou zúčastnit pouze hráči, kteří budou mít v předcházejících částech soutěže odehraných alespoň 10 utkání za příslušný celek. Pouze v této skupině mohou zápasy rozhodnout pětiminutová prodloužení tři na tři, v prvních dvou částech totiž budou v případě remízy vždy následovat rovnou samostatné nájezdy.

Regionální liga juniorů vypukne o víkendu 22. až 24. září, základní část potrvá do 11. února. Nadstavby potrvají pět týdnů a bitvy o ligu se odehrají mezi 22. březnem a 7. dubnem 2024.

Zdroj: ČSLH